Protein tozları, çeşitli bitkiler ya da yumurta, süt gibi hayvansal ürünler kullanılarak üretilen besin takviyeleridir. Üretici firmaların tercihlerine bağlı olarak şeker, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri de içerebilir. Toz halindeki takviyelerde, kepçe başına protein miktarı 10 ile 30 gram arasında değişiklik gösterebilir. Kas geliştirmek için kullanılan ürünler, genelde daha fazla protein içeriğine sahiptir. Kilo kaybı için kullanılanlarda ise protein miktarı daha düşüktür.

Günümüzde kullanıcı isteklerini tam olarak karşılamak amacıyla standart tipteki ürünlere ek olarak vegan protein tozu çeşitleri gibi alternatifler de üretilir. Vegan beslenme tarzına uygun tozların içeriğinde protein kaynağı olarak soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir kullanılır. Bazı markalar ürün portföylerinde aromasız protein tozu seçeneklerine de yer verir. Kullanıcılar, bu ürünleri damak tatlarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak yoğurt ya da pankek hamuru ile karıştırarak rahatlıkla tüketebilir.

Protein Tozunun Faydası Var mı?

Protein tozu faydaları, kilo vermeyi ve kas kütlesinin artmasını kolaylaştırmak olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir. 2008 yılında The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırma, protein tozlarının kilo vermeyi kolaylaştırıcı yönüne vurgu yapar. Araştırmada, sağlıklı içeriğe sahip protein takviyelerinin karbonhidrat ve yağ bakımından zengin gıdalara göre daha az kalori değerine sahip olduğuna değinilir. 2010 yılında Ulm Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir diğer araştırma da benzer sonuçları ortaya koyar. Araştırma kapsamında düşük kalorili bir diyetin parçası olarak protein tozu kullanan bireyler, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve yağ kütlesi kaybetmiştir.

Düzenli ve dengeli protein tozu kullanımı ayrıca yağsız kas kazanımını da kolaylaştırır. St. Francis Xavier Üniversitesi İnsan Kinetiği Bölümü tarafından 2001 yılında yayımlanan klinik deneyde, peynir altı suyu proteini takviyeleri kullanan katılımcıların, plasebo alanlara göre altı hafta sonra güç performansında ve kas kütlesi kazanımında daha fazla gelişme gösterdikleri gözlemlenmiştir.

Protein tozlarının bir diğer faydası ise beslenme dengesini sağlamaya yardımcı rol üstlenmeleridir. Amerikan Kalp Derneği, yetişkin kadınların günde en az 46 gram protein almalarını önerir. Yetişkin erkekler içinse bu oran, günde en az 56 gramdır. Günlük beslenme rutinlerinde yüksek kaliteli protein kaynaklarından yer veremeyen bireyler, bu ürünleri kullanarak ihtiyaç duydukları besin maddelerini bünyelerine kolayca dâhil edebilir.